Od dwóch lat "lipiec białowieski" jest już na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. Miód jest wytwarzany z nektaru pobieranego z zachowanych w puszczy lip drobnolistnych. Ma specyficzną barwę, smak i zapach, bardzo niską zawartość wody i sacharozy. Pszczelarze z rejonu Puszczy Białowieskiej chcą produkować ten miód zgodnie z wielowiekową tradycją - czyli bez podgrzewania, filtrowania i kremowania.
W Urzędzie Marszałkowskim w Białymstoku przedstawiciele Stowarzyszenia Pszczelarzy rejonu Puszczy Białowieskiej, samorządów lokalnych, leśnicy i doradcy rolni zastanawiali się, wspólnie z pracownikami Wydziału Oznaczeń Geograficznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nad ostatecznymi zapisami we wniosku o rejestrację "lipca białowieskiego" we wspólnotowym systemie jakości żywności. Do Komisji Europejskiej zostanie też wysłany wniosek o rejestrację produktu "Miód Sejneński", przygotowywany wspólnie ze stroną litewską.
Źródło www.radio.bialystok.pl